Dupla bélszínjava Chateaubriand szelet recept

A Chateaubriand vagy a magyar nyelvben inkább elterjedt magyaros nevén a dupla bélszínjava az egyik legízletesebb bélszínből készült étel, amely a nevét egy francia író és államférfiúról: François-René de Chateaubriandról kapta. Chateaubriand 1768 és 1848 között élt és a francia romantika egy ismert és elismert alakja, aki igencsak kalandos életutat tudhatott be magának: élt Észak Amerikában az indiánok között, Koblenzben majd Londonba emigrált de beutazta Görögországot, Kis-Ázsiát, Palesztinát és Egyiptomot is. A városi legendák szerint a steak Chateaubriand hatalmas termetének és nagy étvágyának köszönhette a névadást mivel gyakorta járt a helyi kis éttermbe ahol hat hét bélszínt egyszerre bevágott és a pincér amikor meglátta az ajtóban már rögtön jelezte a szakács fele: Chateaubriand rendelt!

A legendás történet után pedig következzen a steak elkészítésének módja:

  • Végy 40 dkg bélszín törzset, tekerd be fóliával és tedd a hűtőbe legalább egy órára.
  • Hámozzuk meg a hozzávaló krumplit majd szeleteljük apró darabokra, amelyet sós vízben főzzünk meg.
  • A főzött krumpliból készítsünk pürét amelyhez adjunk szerecsendiót, vajat, tejszínt és tojás sárgáját, habverő segítségével dolgozzuk ezt össze.
  • Készítsük elő a rétestésztát amelyet végjunk szabályos négyzetalakúra kb. 15-25 cm-re vagy négy nagy, kör alakú lapot. Tegyük rá az előző pontban elkészült pürét majd batyú vagy golyó formájúvá zárjuk össze. A külsejét kenjük meg tojássárgájával és kb. 180-200 Cesius fokon süssük mindaddig amíg aranybarnává nem vállik.
  • Aprítsunk hozzá zöldségeket: cukorborsót, répát és karalábét esetleg cukkinit amelyet főzzünk meg óvatosan és amikor kész fínom alacsony lángon süssük meg vajon némi fokhagymával keverve.
  • Vegyük ki az első pontban leírt bélszínt a hűtőből serpernyőben pirítsuk meg mindegyik oldalát (2-3 perc) majd süssük meg alacsony kb. 150-160 Celsius fokon kb. fél órán keresztül úgy, hogy belül szaftos és rózsaszínű maradjon.
  • Szeleteljük fel a húst vékony szeletekre, lapítsuk enyhén a kés lapos felével (klopfolni tilos, hiszen így összetörnénk a rostjait.) és tegyük mellé a pürével megtöltött golyókat valamint a korábban elkészített zöldségeket.

Chateaubriand bélszín steak