Stroganoff szelet receptje

A legendák szerint kétféle története is van a Sztroganov bifsztek elnevezésének, egy biztos, hogy az étel neve köthető a legendás orosz család a Sztroganovok egyik grófjához. Az egyik történet szerint szerint Sztroganov gróf főúri rezidenciájában, Odesszában, gyakran voltak „nyitott asztalnak” nevezett találkozók, akik előtt nyitva állt a gróf házának kapuja művelt és elegáns emberek, azaz a jól szituált társadalmi réteg illusztris szereplő: arisztokraták, művészek és politikusok. Egy ilyen neves alkalomra készítették el a "befsztroganovot". A másik kevésbé elegáns történet szerint az öregedő, már fogatlan gróf számára André Dupont a gróf francia szakácsa találta ki a fogást, hogy könnyű táplálékul szolgáljon a fogakkal már alig rendelkező idős úrnak. Egy biztos: a recept egyesíti a francia és orosz kulináris hagyományokat, a klasszikus Sztroganov módon készülő ragu azt jelenti, hogy a vékonyra szeletelt, elősütött hagyma és húsvagdalékot a forró tejszínes-mustáros mártással együtt főzik meg.

Nézzük hát a receptet lépésről lépésre: hogyan készíthetjük el mi is otthon a klasszikus Sztroganov vagy angolosan írva Stroganoff szeletet:

  • végy 75 dkg bélszínt enyhén klopfold ki (ügyelve arra, hogy a hús rostjai ne szenvedjenek kárt), majd jó éles késsel vágd csíkokra.
  • Vegyél nagyobb gyöngyhagymákat azokat vágd ketté, majd kockázd fel a hagymát. Vágj hozzá uborkát azokat szeleteld hasábokra. Szerezz be vargánya gombát, amelyet tiszíts meg a szivacsos részétől.
  • Vedd elő az első pontban szereplő húst, azt enyhén pirítsd meg vajon tegyél mellé hagymát, gyöngyhagymát és gombát a korábban előkészített uborkával együtt piritsd tovább kb. 10 perc után önts hozzá bort és hagyd addig a serpenyőben ameddig a bor el nem párolog
  • Végül önts hozzá tejszínt hagyd, hogy az étel enyhén besűrűsödjék.
  • Köretnek burgonyalángost, rizst vagy tésztát is készíthetsz hozzá.

sztroganov szelet eredeti receptje